Auteursrechten:

De foto’s die je hebt ontvangen worden geleverd met naamsvermelding. Dit valt onder het auteursrecht. Dat houdt in dat ten tijde van het akkoord geven op de offerte er wettelijk is vastgesteld dat ik als fotograaf benoemd wordt bij eventuele publicatie van de foto’s.

 

Denk hierbij aan het plaatsen van de foto’s op sociale media kana- len en op websites, maar ook in tijdschriften, kranten en op bijvoorbeeld televisie. Dit staat allemaal in de offerte die je hebt ontvangen maar omdat ik hier regelmatig vragen over krijg deel ik een aantal FAQ’s (Frequently Asked Questions):

FAQ:

Waarom is het benoemen belangrijk?


Het benoemen van de fotograaf is een bescherming van de auteursrechten van de fotograaf maar ook een bescherming van jouw portretrecht. Dat bescherming ongelofelijk belangrijk is heb ik gemerkt toen een portret van mijn klant op een Russische callgirl website werd gezet. Regelrecht gekopieerd van Instagram. Gelukkig kon ik -dankzij de naamsvermelding- bewijzen dat ik de fotograaf was. Zonder naamsver- melding had deze foto nog steeds op die website gestaan. Verder zeggen de auteursrechten ook wat over de waarde en kwaliteit van het portret. Een foto met auteursrecht en dus met naamsvermelding geeft gelijk aan dat het werk is gemaakt door een professionele fotograaf en niet door zomaar iemand. Dat geeft jouw portret en publicatie een nog serieuzere en professionelere indruk. Uiteraard is het auteursrecht en daarmee de naamsvermelding tot slot ook voor mij als ondernemer relevant. Als fotografen niet benoemd zouden hoeven worden, vergaren we een stuk minder snel bekendheid, krijgen we minder credits voor ons werk en wordt het voor ons een stuk lastiger om de lens kunnen kopen waarmee we jou fotograferen of de software te gebruiken waarmee we jouw portretten bewerken!
Hoe kan ik je het beste benoemen?


Dat is heel eenvoudig. In het geval van een publicatie op sociale media kanalen is een tag “@sophie_oelrich” al voldoende. En het heeft een dubbel effect; ik kan jou op die manier weer reposten, waardoor mijn bereik weer bijdraagt aan jouw zichtbaarheid. Op een website kun je in de footer zetten: Fotografie door Sophie Oelrich. Dat kan heel makkelijk en in kleine letters naast je disclaimer of je algemene voor- waarden. In kranten en tijdschriften wordt er vaak in de hoek van de foto een naamsvermelding gemaakt.
Wat als ik je niet wil benoemen?


In principe ben je met de naamsvermelding akkoord gegaan met het ondertekenen van de offerte inclusief algemene voorwaarden. Je bent dus wettelijk verplicht om
te voldoen aan de eisen van het auteursrecht. Dat neemt echter niet weg, dat in het geval je echt geen naamsvermelding wilt maken, dit niet mogelijk is. Het is namelijk mogelijk om de auteursrechten van de foto’s over te kopen. We stellen dan een aparte licentieovereenkomst op, waarmee jij onder andere het auteursrecht verkrijgt! Mocht je dit graag willen, hanteer ik hiervoor een standaardprijs van 65% van de totale factuur.
Wat als ik je vergeet te benoemen?


Oepsie, vergeten? Natuurlijk kan het een keertje gebeuren dat je het auteursrecht vergeet. Op het moment dat je vergeet om mij te benoemen bij bijvoorbeeld een post dan stuur ik je een mailtje met een reminder.
Wat als ik je bewust niet benoem en ik heb meerdere reminders ontvangen?


Oei, dat is niet zo netjes. Na een aantal reminders kan er aan je worden gevraagd om de foto’s te verwijderen of er kan je een boete opgelegd worden. Dit zijn de wettelijke beschermingsrechten die een fotograaf heeft. De boete is 100% van
de totaalprijs inclusief geleden schade (dit wordt per geval bepaald). Wel moet ik erbij zeggen dat dit gelukkig nog nooit is gebeurd! Al mijn klanten zijn topondernemers die me netjes benoemen. En daar ben ik heel dankbaar voor!

Bekijk mijn algemene voorwaarden op de website. Heb je vragen over het auteursrecht en wil je weten wat het inhoudt? Lees hier mijn blog of stuur mij een mailtje naar info@sophieoelrich.com.