top of page

De heilige start van élke fotoshoot!

Het moment dat ik mijn camera uit mijn fototas haal is een van de leukste momentjes van een fotoshoot. Het gevoel van “Yes we gaan starten” tot nog niet wetende wat voor moois er vandaag op beeld gaat komen is een fijn gevoel. ✨ De mogelijkheden zijn eindeloos dat gevoel is een beetje te omschrijven met net je rijbewijs te hebben behaald en de eerste keer zelf rijden. Nog steeds voelt fotograferen zo voor mij. Al ken ik mijn camera (of de auto) ondertussen wel door en door.

Wat doe ik dan precies? Leuke vraag, dankjewel! 😉

1. Ik begin met het formatteren van mijn sd kaart. Ik wil een lege kaart die ik tot nok kan vullen. Hiervoor gebruik twee SD kaarten met 64 gb opslag. Al neem ik wel 7 sd kaarten mee naar een fotoshoot, er zou er maar 1 kapotgaan…

2. Hierna rest ik de instellingen van mijn camera en bepaal ik aan de hand van de setting welke er vandaag nodig zijn. Net zoals schakelen in een auto bepaal ik welk diafragma, sluitertijd, witbalans en de ISO ik nodig heb.

3. Oeps… Vergeet de lens niet… Voor onderstaande foto gebruikte ik de Tamron 28-75MM F/2.8. Misschien ook goed erbij te zeggen: Ik fotografeer met de Sony73 body en batterygrip zodat ik altijd voldoende batterijen heb en mijn camera op de fotoshoot niet leeg raakt. 😊

Deze lens is echt mijn kindje! 😍

Ik word altijd blij als ik de perfecte instelling heb gevonden voor die ene perfecte foto. Tijdens een shoot moet ik net alsof je in een auto rijdt razendsnel kunnen schakelen. Al heb ik wel een voorkeur.

4. Het diafragma zet ik bij voorkeur graag laag: 1.4. Met name bij portretten! Want een laag diafragma creëert die o zo mooie scherptediepte. Sluitertijd gebruik ik wanneer mijn model aan het dansen is of ander bewegend beeld vastleg. De sluitertijd gebruik ik minder vaak. Je kunt je voorstellen dat een sportfotograaf hier veel meer gebruik van maakt. 5. De ISO zet ik meestal tussen de -50 en de 400. Ik hou van lichte foto’s maar zorg nooit dat een foto overbelicht raakt.

6. Witbalans gebruik ik ook eigenlijk altijd. Hiermee bepaal je toch wel echt de helderheid van de foto. Als je de witbalans te laag zet is bijvoorbeeld het gezicht heel erg donker. Daarom zet ik de witbalans altijd op 0.2 tot 1.2. Hoger wil je niet gaan, wederom met het risico op overbelichting.

Het heeft wel een paar jaar geduurd voordat ik een camera helemaal onder de knie had. Maak je geen zorgen als je hier nog niet alles van snapt. Ik fotografeer ook al ruim 16 jaar...


"The important thing is not the camera but the eye." – Alfred Eisenstaed

Hierna begint eigenlijk pas de shoot. Ik drink een kopje koffie of thee met mijn klant en we bespreken het concept, bekijken het moodboard en nemen alle ingekochte en meegenomen items door. Hierna bepaal ik de strategie en de setting.


Hoe gaat een fotoshoot in zijn werk? Meer hierover lees je hier.

Comentarios


bottom of page