top of page

Binnenkort een fotoshoot? Hier moet je op letten! #SPOILER

Bijgewerkt op: 13 feb. 2020
Ben je je aan het oriënteren of weet je precies hoe je volgende shoot eruit gaat zien? Ik ga je alles vertellen wat JIJ moet weten!


Soms, zie je door de bomen het bos niet meer. Ik weet er alles van. Als een soort havik hou ik mijn concurrenten scherp in de gaten. Zo volg ik een aantal top-fotografen waarvan ik écht elke keer onder de indruk ben maar schrik ook van de amateur kiekjes die voorbij komen.


In dit blog ga ik allerlei dingen #spoilen waarvan ik weet dat fotografen dit NIET delen!


"The important thing is not the camera but the eye."

– Alfred Eisenstaed (In Duitsland geboren bekende Amerikaanse fotograaf en fotojournalist)


Het belangrijkste is dat de foto’s van de fotograaf je aanspreken en passen bij jouw bedrijf en de content die je deelt. Zelf werk ik vanuit een concept omdat ik dat prettig vind. Hierdoor weet ik wat mijn klanten graag willen hebben maar ook of het concept past bij het logo en huisstijl van mijn klanten. Is jouw conceptkleur rood? Zorg dat je met een fotograaf werkt die dit verwerkt in de fotografie. Ik werk veel met de kleur roze en dit zie je constant terug in mijn eigen portretfoto’s, #instafeed en website!


Waar kun je nog meer op letten?


1. Gear

Je kunt rustig aan een fotograaf vragen met welke camera’s hij/zij fotografeert. Tot nu toe wordt het nauwelijks aan mij gevraagd dus ga ik zelf eerlijk zijn over de lenzen (objectieven) en body’s waar ik mee fotografeer.


Ik werk veel met een Olympus en Nikon. Mijn favoriete objectieven zijn 45 mm 1.8 diafragma en de Nikon 105 mm lichtsterkte 1.4 E. Het diafragmagetal (F-waarde) is de verhouding tussen de brandpuntsafstand van de lens (f) en de diameter van de opening.

Voor het diafragma (F-getal) geldt het ezelsbruggetje: Hoe lager hoe vager!F/2.8 versus f/22


2. Seizoenen #kiesvoorlente

Eindelijk is die ellendige winter bijna aan zijn einde! Ik kan de lente al ruiken en kan niet wachten tot het zomer is en ik weer lekker in het park kan chillen en bikini’s kan kopen!

Betekent ook dat mijn drukste tijd is aangebroken omdat de lente de allerbeste tijd is om te fotograferen! Want de lente is een goed seizoen voor fotografie. De bomen krijgen bladeren waardoor groen meer te zien is en het regent veel minder dan de winter. En laten we eerlijk zijn, niemand wil geportretteerd staan als een verzopen kat!


3. Specialisatie

Wat ik heel vaal tegenkom zijn fotografen die ALLES doen! Als een fotograaf alles kan, kun je ervan uitgaan dat hij nergens heel erg goed in is.


In een van de eerste lessen die ik kreeg van een professionele fotograaf werd me echt op het hart gedrukt een niche te kiezen en hier heel goed in te worden! Bij mij werd dat business fotografie met de nadruk op portretten. Hiernaast bied ik content aan- maar portretten blijft mijn niche.


Want, wat is er nou mooier dan mensen in hun kracht te fotograferen?


Bij een van mijn favoriete shoot locaties in Rotterdam @LOT&DAAN

Tot slot. Het is heel belangrijk is dat je ook een fijne klik hebt met de fotograaf. Op deze manier voel je je vrij om aan te geven wat je van de shoot verwacht. Voor, na en tijdens de shoot.


Verder is fotografie een prachtig vak! Als fotograaf ben je constant in beweging om jezelf verder te ontwikkelen, je ontmoet bijzondere mensen en komt op de mooiste plekken. Toch kost het veel tijd om nieuwe en bestaande klanten te onderhouden. En ik ga ook regelmatig op cursus.


Oja, en weet je wat een gemiddelde lens kost? Believe me, best veel! ;)


Soms merk ik dat mensen graag mooie foto’s willen hebben maar geen budget beschikbaar hebben. In dat geval raad ik je aan zelf een fotografie (met je telefoon) cursus te volgen of een barterdeal te maken met een beginnende fotograaf.


PS: Wil je nog meer tips? Ik heb een hele sheet met wat welke kleding, kleuren en locaties fantastisch zijn om te shooten. Deze ontvang je gratis bij de personal branding shoot.


Liefs,


Sophie

コメント


bottom of page