top of page

De 20 (😱) beste fotografie tips zonder fotograaf!

Heerlijk in mijn grote oversized trui met een kop thee zit ik naar buiten te staren. Mijn mood typeert zich een beetje als het weer. Grauw en grijs… Wat zoiets kan doen met je humeur. Toch ben ik niet echt een chagrijnige kip- ik ben gewoon Koos Inspiratieloos!

Een paar dagen geleden heb ik daarom aan jullie gevraagd wat jullie graag willen weten over fotografie. Hoe kan ik jullie helpen?

Ik kreeg zoveel verschillende reacties dat ik heb besloten een heel algemene blog te schrijven met alleen maar fotografie tips. Geen geouwehoer van deze troel (me) maar gewoon handige tips die je vandaag nog kunt gebruiken voor je bedrijf, persoonlijke Instagram feed of gewoon leuk voor je oma!


HA! Op deze manier heb je bijna geen fotograaf meer nodig. Een aantal tips heb ik al eerder een keertje benoemd maar zijn super waardevol dat ik ze nog een keertje wil meegeven aan jullie.


Are you ready? Let’s go:


1. Begin met een Pin

Het is echt fijn om een leidraad te hebben wanneer je gaat portretteren. Ik ben zelf een echte Pinterest junkie en heb zo’n 20 fotografie borden. Voor elke klant maak ik een persoonlijk Pinterestbord aan. Hier voegen we samen alle inspiratiefoto’s aan toe. Leuk om te doen want hierdoor bouw je ook een band op. Voor de shoot nemen we samen het bord nog een keer door.
2. Denk vanuit je doelgroep

Begin bij het begin. Wie zien jouw foto’s? Heb je een bedrijf, kijk goed naar je doelgroep en kijk wat je doelgroep vaak liked. Stel je volgers vragen welke foto’s ze het leukst vonden en kijk ook goed naar de reacties.


3. Inspireer jezelf

Werken stopt niet na 18:00, je kunt de hele dag met je bedrijf bezig zijn net zoals ik de hele dag bezig ben met fotografie. Ik lees het liefste de Voque of de Elle Wonen voor inspiratie tips en kleurcontrasten. Maar ook als ik buiten loop kijk ik niet altijd naar voren maar af en toe ook eens naar boven: de lucht, gevelpanden, bomen… Totdat ik tegen een paal kom en weer op aarde ben beland.


4. Gear

Kies je voor een eigen camera of een smartphone? Beslis welke lenzen je nodig hebt voor welke soort fotografie.

Ik fotografeer met Olympus en heb 6 lenzen. Als ik niet aan het fotograferen ben (maar video’s maak voor bijv. Instagram) gebruik ik een iPhone XR met ruim 5 foto en video apps.

5. Voor professionele fotografie (met een camera)

Pak je camera en kies voor een diafragma voorkeuze als je een portret fotografeert. Nee! Vanaf vandaag mag je nooit meer met de automatische functie fotograferen.

Voor het diafragma (F-getal) geldt het ezelsbruggetje: Hoe lager hoe vager! En dat wil je, want hiermee creëer je dat mooie scherpte-onscherpte contrast. Dus: diafragma laag, focus punt en speel met composities. Niet op ooghoogte maar verschillende hoeken en perspectieven (kikker/vogel).

Gewoon proberen!


6. Be Creative

Stel je een wereld voor zonder creativiteit? Dat gaat niet. By the way, creatief zijn betekent niet dat je de hele dag zit te kleuren of pottenbakken! De essentie van creativiteit is ‘out of the box’ denken, tegen de stroom inzwemmen!

Houdt dit in je achterhoofd als je fotografeert.


7. Locaties

Die kun je supermooi bepalen door het Pinterestbord. Waar ik altijd op let:


 • Is er een groot raam met veel natuurlijk licht?

 • Is de ruimte dynamisch genoeg dat ik verschillende hoeken kan gebruiken?

 • Zijn de kleuren van de ruimte liefst licht of in de tonen van mijn logo en huisstijl?Zorg altijd voor ten minste 2 back up locaties!

8. Hotspots

Om jullie een klein beetje te helpen heb ik 6 toffe hotspots in Rotterdam waar je super mooi kunt fotograferen! Zelf ben ik hier al een keer geweest en ik kom regelmatig terug voor nieuwe content.

Waar ik morgen fotografeer? In de Witte de With en Vicini.

 • Publiek

 • Weena

 • Pierre

 • Bokaal

 • By Ami Urban Bistro

 • Amehoela


Publiek Rotterdam

9. Poses

Ha! Deze hebben jullie allemaal massaal aan mij gevraagd en hier zal ik binnenkort een uitgebreide video over maken samen met een model. Wil je deze video ontvangen?Schrijf je dan hierin voor mijn nieuwsbrief en de video verschijnt binnenkort in je mailbox.

Toch een paar tips voor de tussentijd: Wat ik heel grappig vind is dat iedereen altijd zo ‘poseert’. Alsof je voor de schoolfotograaf gaat zitten, verstijft en schaapachtig gaat zitten lachen. Tijdens een shoot probeer ik dat er altijd uit te krijgen door mijn modellen continu te laten bewegen.

10. Concrete tips:

 • Blijf de hele tijd in beweging en gebruik je lijf en de ruimte;

 • Handen bij het gezicht is altijd erg mooi (ook hierin blijven bewegen);

 • Vind je poseren spannend? Neem een voorwerp in je hand, zoals je telefoon/notitieboek of een ander accessoire.


Bij een shoot via mij mag je niet stilstaan! Ik zorg er altijd voor dat je in beweging blijft zodat ik jouw mooiste momenten kan vastleggen.


11. Kleding

‘Blijf bij jezelf.’ Als je normaal gesproken graag koele en zachte kleuren draagt, besluit dan niet dat het vandaag “dolle printjes-dag” is. Je mag echt wel uitpakken met kleur maar kies liever een accentkleur die je al vaker draagt zoals lippenstift. Bevalt het niet dan kun je de look er tenminste nog af halen.

Extra tips:

 • Droge lippen zijn funest op een foto(en een Labello kost € 2,-)

 • Neem 2 outfits mee en verwerk hier kleuren van je logo en huisstijl in

 • Printjes zijn top maar ze moeten wel bij je passen!

12. Bewerken

Mijn stijl kenmerkt zich door veel licht die ik nog eens extra highlight! Verder zitten er nog een aantal typische Sophie elementen in mijn fotografie. Mijn eigen filter heet de Sophie c.10 die je kunt ontvangen als je mij een mailtje stuurt.Mijn favoriete App: Adobe Photoshop (gratis)


13. Zelf doen?

Pak nu je telefoon en download de Adobe Photoshop app die je kunt vinden in je Appstore. Zorg dat je een foto gemaakt hebt naar bovengenoemde tips anders heeft het effect van de filter niet zoveel nut. Gooi de belichting, contrast, markeringen en witte tinten flink omhoog en knal de schaduwen, zwarte tinten, en ook de temperatuur ietsje naar beneden.

Al een flink verschil hè? Nu hoef je alleen nog een beetje de helderheid aan te passen en de foto te verscherpen en je foto is al een beetje meer ge-edit in de á la Sophie stijl! (Oftewel de stijl die ik gebruik voor mijn foto’s).


14. Weer

Het is lente, oké vandaag even niet, maar dat is supergoed voor fotografie. De bomen krijgen bladeren waardoor groen meer te zien is en het regent veel minder dan de winter.

En laten we eerlijk zijn, niemand wil geportretteerd staan als een bevroren en verzopen kat!

15. Personal Branding

Als je alle stappen hebt opgevolgd heb je al een duidelijk beeld wie je bent en waar je doelgroep zich bevindt. Door de tips heb je al een klein beeld van je personal branding maar zet dit nog meer door in de fotografie. Fotografeer tijdschriften die je graag leest, kleren die je graag koopt. Je favoriete thee… Whatever, zolang het jou JOU maakt.

Vertel over je vak en waarom je bent gaan doen wat je doet!


Zoals bij mij: Mensen fotograferen maakt mij gelukkig. De reden hiervoor is dat er ontzettend veel levenslust en kracht verstopt zit in iemands ogen. Er wordt niet voor niets gezegd: “De ogen zijn de spiegels van de ziel.” Het gaat mij dus om het waarom achter een foto, omdat dit een verhaal vertelt over een persoon.


16. Dromen, durven doen

It’s more fun to be a pirate than to join the navy!Het zit ‘m allemaal in de juiste mindset!

Neem risico’s maar met een helder plan! Namelijk je website en social media een boost geven met authentieke fotografie en daarmee mag je best wel een beetje de grens opzoeken. Niemand wordt blij van een saaie fotograaf.


17. Marketing

Als ik jou fotografeer ben ik bezig met jouw marketing. Zorg dat je dit zelf ook meeneemt in de fotografie shoot!


Bij elke foto die ik maak bedenk ik me: “Hoe reageert de doelgroep van deze specifieke ondernemer?” “Is deze specifieke ondernemer met deze foto op de juiste manier (online) zichtbaar?”


18. Post alsof je leven ervan af hangt

Post je foto’s met een mes op de keel! Nee grapje, je moet niet je doelgroep gaan spammen. Maar post op zijn minst 4x per week als je een actieve doelgroep wilt hebben die op natuurlijke wijze groeit.


19. Je feed is een portfolio!

Deel je foto’s ook in je story’s en zorg dat je feed er gewoon een beetje gezellig uitziet. We zijn niet allemaal super creatief maar let op kleuren die vloeken en plaats zulke foto’s niet of ver uit elkaar op je feed.Uit de shoot met Cindy


20. Post niet alleen op Instagram of LinkedIn

Plaats je post ook op LinkedIn en zorg dat dit ook frequent gebeurt. Je kunt prima je LinkedIn feed ietsje zakelijker houden en andere content hiervoor schrijven, maar het een sluit het ander niet uit toch?


Tot slot

Vond je dit een interessant blog, wil je op de hoogte blijven van mijn ontwikkelingen? Volg mij dan op Instagram.


Wil je graag de video met poseertechnieken ontvangen? Klik hier om je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief en zodra de video online is verschijnt deze vanzelf in je inbox.


Liefs,

Sophie

Comments


bottom of page