top of page

De dramatische ondergang van fotografen… Omdat ze niet vertellen wat de waarde van ons vak is!“Waarom zou ik investeren in fotografie voor mijn bedrijf als ik een camera en 2 bewerking-apps op mijn telefoon heb?”


Deze constatering begrijp ik heel goed! Het is namelijk onze taak (als fotografen) jou de waarde van fotografie uit te leggen. Helaas doen fotografen dit te weinig of niet op de juiste manier.


In dit blog ga ik je uitleggen wat er allemaal komt kijken om een goede fotograaf te zijn:


Visie Als eerste begint fotografie bij visie. Ik ben bekend met fotografen die ontzettend hard hebben gestudeerd maar er helaas niets van snappen. Ook ken ik fotografen die een camera kochten en met nul kennis prachtige plaatjes schieten. Hoe kan dat?

Dat heeft alles te maken met visie (je abstractievermogen). Hoe visueel je bent ingesteld wordt in je jonge jaren al bepaald. Picasso zei ooit “Everything you can imagine is real.” – en dit klopt.


“Als zelfs het bedrijf Huawei een telefoon creëert met een Leica lens… Heb je dan nog een fotograaf nodig?”

24/7 Aan het leren!

Fotografen volgen diverse cursussen om hun kennis te verbreden, ik ook. Zo leren wij: technieken van de camera (spiegelreflex/systeem), diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, scherpstellen, witbalans, lichtmeetmethoden, compositie, het gebruik van verschillende objectieven (dat zijn de lenzen van een fotograaf), het fotograferen met verschillende soorten licht en het bewerken met verschillende software (Lightroom en Photoshop). Verder lezen wij vakbladen, bekijken we Youtube video’s en halen we elke dag overal onze inspiratie vandaan.


De mens achter de lens

En dan ben ik er nog niet. Omdat ik met mensen werk moet ik als fotograaf ook kennis hebben van: Poseren, styling, kleur en materiaalgebruik, communicatie naar de ondernemer maar ook het geruststellen van de ondernemer. Poseren kan spannend zijn!Heerlijk aan het genieten van de zon en fotografie op het terras bij Weena voor de shoot van Makandra, een co-working space.


Ik ben bezig met jouw marketing

En dan ben ik er nóg steeds niet. Want naast al deze kennis werk ik met bedrijven en organisaties en bied ik hierin een toegevoegde waarde d.m.v. een stukje personal branding.


Het op de juiste manier zichtbaar maken van de ondernemer. Bij elke foto die ik maak bedenk ik me: “Hoe reageert de doelgroep van deze specifieke ondernemer?” “Is deze specifieke ondernemer met deze foto op de juiste manier (online) zichtbaar?”

Social Media kennis

En hierin maak ik graag de koppeling van fotografie naar social media fotografie. Deze kennis heb ik meegenomen uit mijn ervaring in de sales. Waar ik elke dag bezig was met organisaties, branding, zichtbaarheid en acquisitie strategieën. Elke dag was ik bedrijven aan het bellen en hierdoor weet ik wat de waarde is van persoonlijke benadering. (Personal Branding).


Want als freelance fotograaf ben ik nou eenmaal een ondernemer. En deze kennis wil ik meegeven aan anderen. Social media heeft geresulteerd dat bedrijven meer dan ooit moeten letten op zichtbaarheid.


Ik ben de eerste fotograaf die zich voorstelt als social media fotograaf. En door social media is ons vak misschien wel belangrijker geworden dan ooit!


Liefs,

Sophie


PS: Ik geef je graag een aantal tips over jouw zichtbaarheid als ondernemer. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg 5 tips over personal branding!

Comments


bottom of page