top of page

De revolutie van de ZZP’er

Noem me een idealist maar ik geloof dat wij de wereld gaan veranderen. En met wij bedoel ik jou en mij. Zelfstandigen die het collectief opzoeken en hiermee de wereld gaan veroveren…Wat zijn we nou werkelijk aan het doen? Mensen zijn niet bedacht om elke ochtend in een leasebak in de file te staan om gestrest op kantoor aan te komen waar je rustig 60 uur mag werken voor jouw baas! Je verdient een redelijk maandsalaris met hier bovenop een bonus en maakt netjes elk jaar promotie.

Om 4 uur ‘s middags besluit je versuft om nog maar een sigaretje te gaan roken en je 5ekop koffie uit de automaat te trekken. In de pauze check je Funda naar huizen die je niet kunt betalen.

Dit is hoe de wereld er vandaag de dag uit ziet. En indirect zijn we pionnen in onze op geld en macht gedreven samenleving.

Onderhuids is de kapitalistische samenleving een prestatiegerichte faalangst cultuur. We zijn pionnen van ons eigen spel. Onderworpen. Als je het hier niet mee eens bent, bekijk je netwerk eens goed. Hoeveel mensen lopen er rond met een burn-out? Ergens in onze prefrontale cortex is het woord MOETEN een belanghebbende factor geworden.


Gelukkig begint de arbeidsmarkt te veranderen. Elk jaar komen er zzp’ers bij die hun doelen en dromen niet meer in de ijskast willen zetten. Ondernemers zijn aanpakkers en waar anderen stug blijven doorjammeren “ik ga ooit ook ondernemen” zijn de echte entrepreneurs allang begonnen.


Als individu kun je roepen wat je wilt maar je gaat de wereld echt niet veranderen. Dat moeten we toch echt samen doen. Als collectief zijn we machtig en deze macht groeit omdat er elke dag idealisten met grootse plannen de Kamer van Koophandel binnenstappen en vol goede moed aan hun bedrijf beginnen. Maar misbruik onze macht niet.


Noem me een idealist maar ik geloof dat wij de wereld gaan veranderen. Te beginnen met onze arbeidsmarkt en ergo direct ons economische systeem. Korte lijnen, transparantie en open structuur. Die korte lijnen betekenen meer verbinding met anderen en hierdoor duurzamere bedrijfsvoering. Maar zo makkelijk is de wereld niet veranderd.


Klik Funda nu even weg, leg je pen neer en bedenk voor jezelf wat je nu werkelijk aan het doen bent. Hoe kun je ervoor zorgen dat wij samen de wereld een beetje beter gaan maken. Duurzamer, eerlijker.

Voor de Game of Thrones fans (like me) onder ons… We zitten nog een beetje te prutsen om de slag bij Blackwater Bay terwijl we de kern moeten bestrijden. Het kost tijd om een grote groep te verzamelen die de wereld positief wilt veranderen. Het kostte John Snow (aka/spoiler: Aegon Targaryen) 8 seizoenen maar hij deed het wel.


Waar is onze John Snow? Waar is onze Robespierre?

Zoek elkaar op en ga in gesprek. Ik denk dat we als zzp’ers samen een grote stem gaan hebben. Samen hebben we invloed en veroveren we deze kapitalistische maatschappij.


Liberté, Egalité, Fraternité.

De revolutie van de zelfstandige is begonnen!


Liefs,


Sophie

PS: Om deze reden ben ik met SCALE begonnen. Een nieuw ondernemersplatform en community waar gelijkgezinden samenkomen en in gesprek gaan. SCALE je mee? Klik hier…


Comments


bottom of page