top of page

Hoe ‘spring’ jij eruit als ondernemer?


Het aantal zzp’ers is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld! Met name in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de regionale economie. De steden kregen er ruim 70 procent meer eenmansbedrijven bij, tegen 50 procent op het platteland. Waarom groeien zzp’ers toch zo hard?


Deze tijd is prachtig! Je kunt worden wie of wat je wilt (#keuzestress). ZZP’ers groeien exceptioneel met name omdat vrouwen meer parttime ondernemen dan vroeger. Als de vraag in flexibiliteit (werknemer) achterblijft op het aanbod (werkgever) dan is de vrijheid van het zelfstandig ondernemen een mogelijke oplossing.


Maar ja… Met die groeiende groep ondernemers moet je natuurlijk opvallen! Hoeveel ondernemers staan wel niet ’s ochtends op met een werkelijk fantastisch idee terwijl de realiteit leert dat het niet eenvoudig is je idee daadwerkelijk te verkopen!


Marketing is belangrijk en vooral als je zzp’er bent. Want als ondernemen een oceaan zou zijn en jij begint als een guppie… Hoe word je dan uiteindelijk een haai?


Het is heel belangrijk dat je zelf weet wie je bent, waarom jij uit het water springt. Wat jouw kwaliteiten zijn. Als fotograaf (en zelf ondernemer) werk ik elke dag met ondernemers en ik vraag hen regelmatig waar hun kracht ligt. Want als jij het niet weet, hoe kun je het dan uitleggen aan je doelgroep?@onfluence
Uit dezelfde shoot deze leuke meiden en top ondernemers Lora van @onfluence en Tiara van @naturally.granola!

Wat doen al mijn ondernemers/klanten:


(Bewust) risico's nemen

It’s more fun to be a pirate than to join the navy! Nu zeg ik niet dat je een bank moet gaan overvallen zodat je je omzet een boost kan geven, maar gewoon een beetje brutaal zijn! Neem geen risico's om het risico nemen, maar doe dit wel met een bepaald idee: bereken bijvoorbeeld van tevoren wat de gevolgen zijn en houdt in je achterhoofd een plan B.


Doorzetten

Ben je iemand die doorgaat, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint? Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.


'Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven' - Paul Graham


Creatief zijn

Stel je een wereld voor zonder creativiteit? Dat gaat niet. By the way, creatief zijn betekent niet dat je de hele dag zit te kleuren of potten bakken! De essentie van creativiteit is ‘out of the box’ denken, tegen de stroom inzwemmen! (Góh er zitten in dit artikel redelijk veel ‘vis’ metaforen).


Vertrouwen (op zichzelf)

Het belangrijkste is dat jij gelooft in jouw idee wat de rest van de wereld ook te zeggen heeft! Een mens lijdt het meest door de angst die hij vreest. Ik ben allang gestopt met luisteren naar mensen die geen vertrouwen hebben. Mijn oma snapt nog steeds niet dat ik niet gewoon voor een werkgever ga werken. Ik leg het tegenwoordig gewoon niet meer uit. Scheelt me een hoop gezeur!


Door dit artikel ben ik ook weer goed naar mezelf gaan kijken. Waar liggen mijn kwaliteiten? Maar vooral waar liggen mijn valkuilen? Zo ben ik superslecht in taal. Dit blog is sowieso door 2 mensen gecheckt voordat jij hem leest. Spot je een toch taalfout, let me know!


Maar waar ik bijvoorbeeld weer goed in ben is kwaliteit en persoonlijk contact. Ik kreeg laatst een kaartje van een klant die superblij is met de foto’s op haar website- door mij gemaakt! Hoe tof is dat?

Of de dankbare emotie op het gezicht van een tevreden klant die het heel spannend vond om op de foto te gaan! Daar doe je het voor.


Uiteindelijk is dat wat ondernemen voor mij is; anderen helpen en in hun kracht fotograferen. Als je het leuk vindt om te vertellen over jouw onderneming, wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn; let me know! En volg me op Instagram! ;)


Liefs,


Sophie

Comentários


bottom of page