Wat betekent het corona virus voor mij als zzp’er?

Het aantal corona besmettingen in Nederland staat nu op 321. Met het toenemende aantal besmettingen groeien ook de zorgen over het coronavirus. Tientallen bedrijven hebben inmiddels werktijdverkorting aangevraagd. Hierbij groeit mij bij de vraag ook: Wat betekent dit voor mij als zzp’er?Om een beeld te krijgen van de financiële gevolgen voor zzp’ers moeten we kijken naar de economie en naar de situatie in andere landen. Italië is het land dat op dit moment het hardst is getroffen door het coronavirus. In Italië wordt duidelijk wat de maatregelen zijn die wij ook kunnen verwachten bij een nog grotere uitbraak van het coronavirus in Nederland. Scholen, universiteiten en bedrijven zijn gesloten. Musea en bioscopen sluiten hun deuren en horecagelegenheden hebben restricties.


In Nederland is het gelukkig nog niet zo ver. Met de nadruk op ‘nog’ want ook de Nederlandse regering kan bepalen dat wij net als Noord-Italië ‘op slot’ gaan. Neem een voorbeeld aan Noord-Brabant, waar de scholen vandaag dicht zijn en mensen wordt geadviseerd thuis te werken.


Ik belde het UWV, de Rijksoverheid en het Ondernemersplein.

Dat het coronavirus ook effect gaat hebben op zzp’ers is geen ingewikkelde rekensom. Zoals eerder benoemd kunnen bedrijven werktijdverkorting aanvragen. *Wanneer een bedrijf onverwachte tegenvallers te verwerken krijgt; zoals brand of overstroming, kan het zijn dat er tijdelijk minder medewerkers nodig zijn. Werktijdverkorting houdt in dat medewerkers minder gaan werken. Voor de niet gewerkte uren kunnen de werknemers in een bedrijf een WW-uitkering aanvragen.