top of page

Wat is het verschil tussen een spiegelreflex en systeem camera?


Vroeger, in het analoge tijdperk we nog met filmrolletjes werken was de spiegelreflexcamera een revolutionaire ontwikkeling. Ik herinner me nog zo toen mijn vader een spiegelreflex Nikon kocht. Reuze interessant vond ik het.

Toch zie je de laatste tijd veel fotografen overstappen van een spiegelreflex naar een systeem. Waaronder ik zelf, waarom is dat? Ik leg je graag het verschil uit tussen spiegelreflex en systeem.

Wat is een spiegelreflexcamera

SLR/spiegelreflex bevat een spiegel. Alles wat je ziet in de zoeker is het beeld dat je objectief ziet. Het licht gaat naar binnen via het objectief, komt op de spiegel die vervolgens via een pentaprisma naar de zoeker.

Wat is een systeem camera

Bij een systeem camera daarentegen heeft geen spiegel. Het licht (beeld) wordt rechtstreekst via het objectief naar de sensor gestuurd waardoor je als kijker het beeld ziet zoals het is.

Systeemcamera’s kunnen een stuk compacter want er zit geen spiegel in en dat maakt ze erg populair. De spiegelreflex loopt tegen zijn fysieke grenzen aan, zowel wat autofocus als wat burstsnelheid betreft. Sony begon met het uitbrengen van systeem camera’s en is op dit moment marktleider. Door direct te concurreren met de spiegelreflex is de sensor extra groot waardoor professionele fotografen hier graag mee werken. Ik ben dit jaar zelf ook overgestapt naar Sony.Deze vintage Rolleiflex staat in het kastje van mijn vader, die net zo'n fotogek is als ik

Na jaren komt ook (eindelijk) Canon met een systeem camera op de markt. We hebben er even op moeten wachten en deze natuurlijk op mijn verlanglijstje! Of je zelf graag met een systeem of spiegelreflex werkt is helemaal jouw persoonlijke voorkeur. Over de jaren heen zal de spiegelreflexcamera in prijs gaan dalen wat voor de aanschaf van een camera weer interessant kan zijn. Dat is weer leuk!


Meer weten over mijn fotografie, hoe en fotoshoot werkt en tarieven? Klik hier.


Commenti


bottom of page