2000 Instagramvolgers? Dat is dan 25 euro! Bouw jij (mee aan) een Social Media Luchtkasteel?

Een paar weken geleden werd ik door een meisje benaderd. Ze had 17K volgers op Instagram. Ze vroeg me om een samenwerking en mijn foto’s zouden schitteren op haar Instagram profiel. Niet alleen die van haar, ook haar vriendin (60K) zou graag met mij samen werken. Zij blij met gratis foto’s, ik blij met exposure op een Influencer Instagram profiel...


Exposure op Instagram via Influencers kan super waardevol zijn voor je bedrijf. Maar tussen de rode rozen zit een heleboel onkruid. Hoe herken je nou een fake profiel?


Natuurlijk besloot ik even een Sherlock Holmes’je uit te voeren en besloot ik het account van dit meisje flink onder de loep te nemen. Het duurde niet lang voordat ik ontdekte dat haar account zo fake was als de billen van Madonna! Niet alleen haar 17.000 volgers waren nep, ook haar vriendin (60.000 volgers), bij wie ik natuurlijk ook gratis mocht exposeren (lief van haar…) was super nep!


Waar ligt de grens tussen fraude en nepvolgers? We leven in een wereld waar populariteit maakbaar is en de deuren wagenwijd openstaan voor fraude. Na het zien van #followme, een documentaire die de schaduwzijde van Instagram blootlegt, ben ik extra alert op fake profielen.


Een mini checklist met wat je zelf kunt doen:

1. Check volgers

Je hebt tegenwoordig best wel handige apps die je volgers checken. Sinds kort gebruik ik de app Followers Assistent (Android).


2. “Influencer” acc