top of page

2000 Instagramvolgers? Dat is dan 25 euro! Bouw jij (mee aan) een Social Media Luchtkasteel?

Een paar weken geleden werd ik door een meisje benaderd. Ze had 17K volgers op Instagram. Ze vroeg me om een samenwerking en mijn foto’s zouden schitteren op haar Instagram profiel. Niet alleen die van haar, ook haar vriendin (60K) zou graag met mij samen werken. Zij blij met gratis foto’s, ik blij met exposure op een Influencer Instagram profiel...


Exposure op Instagram via Influencers kan super waardevol zijn voor je bedrijf. Maar tussen de rode rozen zit een heleboel onkruid. Hoe herken je nou een fake profiel?


Natuurlijk besloot ik even een Sherlock Holmes’je uit te voeren en besloot ik het account van dit meisje flink onder de loep te nemen. Het duurde niet lang voordat ik ontdekte dat haar account zo fake was als de billen van Madonna! Niet alleen haar 17.000 volgers waren nep, ook haar vriendin (60.000 volgers), bij wie ik natuurlijk ook gratis mocht exposeren (lief van haar…) was super nep!


Waar ligt de grens tussen fraude en nepvolgers? We leven in een wereld waar populariteit maakbaar is en de deuren wagenwijd openstaan voor fraude. Na het zien van #followme, een documentaire die de schaduwzijde van Instagram blootlegt, ben ik extra alert op fake profielen.


Een mini checklist met wat je zelf kunt doen:

1. Check volgers

Je hebt tegenwoordig best wel handige apps die je volgers checken. Sinds kort gebruik ik de app Followers Assistent (Android).


2. “Influencer” account

Een account met 10.000 volgers op maandag maar ruim 20.000 volgers op dinsdag? Het is te vreemd voor woorden maar het gebeurt echt. Je zou denken, wanneer je een fake account opbouwt, je zou proberen te verhullen dat je dagelijks volgers bijkopt? Rome wordt niet in 1 dag gebouwd maar fake profielen wel.


3. Likes en nep comments

Voor 10 dollar kun je 1000 likes kopen. Als een post bij elke foto hetzelfde aantal likes krijgt kan dit verdacht zijn. Soms zie je een post waarbij er zelfs meer likes zijn ten opzichte van het aantal volgers.


4. Gebruik je onderbuik gevoel (en je verstand)

Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook. Belangrijkste punt in dit artikel. Want ondernemen is ook leren op je gevoel te vertrouwen.


“The real crime is faking it.” - Kurt Cobain

Een van de belangrijkste eigenschappen die ik als fotograaf tot mij neem is: authenticiteit. Wat ben je waard als je het moet hebben van een fake account? Liever fotografeer ik echte mensen met passies, die integer zijn.


Want uiteindelijk wil ik deze eigenschappen ook terugzien op een foto!


Veel liefs, Sophie

Comments


bottom of page