De geheime truc voor een eerlijke prijs, voor jouw dienst of product!Fotografen zijn mysterieuze wezens. Met hun grote telelenzen manoeuvreren ze zich geruisloos om je heen terwijl ze allerlei rare aanwijzingen geven. Ze houden hun prijzen en tarieven strikt geheim maar waarom is dat?


Fotografen delen zelden hun uurtarief. Uit onderzoek weet ik dat een Nederlandse fotograaf tussen de 65 tot 150 euro per uur kan vragen. Toch liggen de werkelijke tarieven waarschijnlijk nog verder op het spectrum. Stiekem ben ik ook wel nieuwsgierig wat ik voor een portret van Mark Uyl of Erwin Olaf betaalt.


Waarom zijn fotografen zo mysterieus over hun uurtarief? Ik heb werkelijk geen idee. Daarom besloot ik hier onderzoek naar te doen. Ik heb een vragenlijst gemaakt om erachter te komen wat ondernemers een redelijk tarief vinden voor een fotograaf. Echter wat vinden fotografen hier zelf van?


Wat zegt DuPho?

DuPho staat voor Dutch Photographers en is de beroepsorganisatie voor professionele fotografen. DuPho helpt en beschermt fotograferen bijvoorbeeld in rechten, algemene voorwaarden maar geeft ook advies.